Utrechts Nieuwsblad 23 maart 2000

IJsselsteiners dol van roeken

Door Kees Tanis
IJsselstein

Bewoners van de Johan Willem Frisolaan in IJsselstein leggen zich niet neer bij het besluit van de gemeente niets te doen tegen de roeken die nestelen in bomen op  de nabijgelegen begraafplaats.
Volgens mevrouw C. van Zelst is de overlast zo groot dat sommige bewoners zelfs overwegen te gaan verhuizen. "We gaan nu een handtekeningenactie starten in een poging de gemeente toch op andere gedachten te brengen."

Bewoners hadden de gemeente verzocht de nesten in de bomen van de begraafplaats te verwijderen, in de hoop:dat de tientallen roeken dan vanzelf zouden verdwijnen. Ook van bezoekers van begrafenissen komen regelmatig bij de gemeente klachten binnen, omdat zij vinden dat de rust die hoort bij een begrafenisplechtigheid wordt verstoord door het gekras van de vogels. De gemeente heeft de bewoners een brief gestuurd, waarin staat dat de nesten niet verwijderd kunnen worden omdat dat in strijd zou zijn met de wet op de Vogelbescherming. Roeken zijn beschermde vogels. Volgens voorlichter J. Schenkman zou je de vogels mogelijk kunnen verjagen door regelmatig met een geluidswagen een hoop herrie te maken. De gemeente vindt dat echter een te dure optie.
"Daar komt bij dat de vogels dan vermoedelijk een andere plek zoeken in IJsselstein, dus met zo'n
 maatregel verplaats je alleen het probleem. "Daar zijn wij niet mee geholpen", zegt Van Zelst. Het lawaai begint volgens haar al zodra de zon opkomt. “In de zomermaanden is dat dus al om half zes en dat duurt dan tot de zonsondergaat Ons woonplezier wordt er echt door bedorven. Als je buiten zit, moet je echt flink je stem verheffen om boven het gekrijs uit te komen."

Volgens Van Zelst zijn er nog wel alternatieven te bedenken om de roeken te verjagen. "Ik heb begrepen dat in een gemeente in de provincie Groningen ooit gebruik is gemaakt van een nepzeearend. Dat heeft prima geholpen." Nieuwegein bond drie jaar geleden de strijd aan tegen roeken in het zogeheten Roekenbosje in' Galecop. Ondanks protesten van de buurt mocht de gemeente dit bosje kappen voor de bouw van een winkelcentrum. Onder meer met behulp van een luchtballon in de vorm van een roofvogel werd getracht ze te verdrijven.


Roek al eeuwen 't haasje

Van een onzer verslaggever.
IJsselstein

De roek behoort, hoewel je dat aan zijn krassend geluid niet zou zeggen, tot de zangvogels. Het is een kraai-achtige, evenals de raaf en de kauw. Volgens H. Lichtenbeld van de Vogelwacht IJsselstein stamt de aversie tegen kraaien en aanverwante vogels uit de middeleeuwen.
"Deze vogels worden al eeuwen vervolgd, waarschijnlijk omdat ze groot en zwart zijn en daarom worden geassocieerd met het kwade, met hekserij. De vogels zijn, zoals vrijwel alle vogels overigens, beschermd omdat het nuttige dieren zijn. Ze eten larven en insekten en fourageren in de weilanden. Je ziet ze vanuit het oosten van ons land wat verder oprukken naar de Randstad. Kennelijk raken ze gewend aan een drukkere omgeving."
Lichtenbeld is daar zelf wel blij mee omdat hij het hele mooie vogels vindt. "Aan de andere kant kan ik mij voorstellen dat, als je op een flat vier hoog woont en dus op gelijke hoogte zit met de nesten van de vogels, je er anders over denkt. Ze kunnen inderdaad in een kolonie voor flink wat herrie zorgen."
Volgens Lichtenbeld moet je, als je wat gaat ondernemen tegen roeken, dat in elk geval doen in het hele vroege voorjaar, als ze nog niet aan het broeden zijn.