Apeldoornse Courant 25 maart 2003

Neede gaat roek toch storen

van een onzer verslaggevers

25 MAART 2003 - NEEDE - Psychische problemen bij omwonenden, verstoorde lessen op Het Assink en een enorme overlast. De roeken blijven een flinke plaag in Neede. Het college van B en W wil de zwarte vogels eigenlijk het liefst verjagen van hun stek bij de Oude Begraafplaats en ‘t Spilbroek.

‘Vroeger hadden we in Neede een redelijk succesvol aanvalsplan om de roeken te verjagen. Maar na een aanscherping van de wet worden de vogels nu nog beter beschermd. We mogen ze zelfs niet meer verstoren. Zeker niet in het broedseizoen dat nu begint‘, vertelt wethouder H. Klanderman. 

RATEL

Hoewel het eigenlijk niet mag wil Neede nu een elektronische ratel inzetten in de strijd tegen de vogels. ‘Dat zijn luidsprekers, waaruit een geratel klinkt dat de roeken schrik aanjaagt‘, zegt wethouder P. Meijlis. 

De provincies zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Flora en Faunawet. Alleen in heel bijzondere schadegevallen kan de provincie toestemming geven om roeken af te schieten. ‘Maar psychische schade valt daar echter niet onder. De rechter heeft onlangs zo‘n zaak afgewezen‘, weet Meijlis. 

De wethouder vindt het te gek voor woorden dat het welzijn van de roeken blijkbaar boven de gezondheid van mensen gaat. 

ALTERNATIEVEN

Een woordvoerster van de Dierenbescherming zegt dat er wel enkele alternatieven zijn om de vogels te verjagen, maar dat daar meer onderzoek naar moet worden verricht. ‘We gaan er binnenkort bij de minister van Landbouw voor pleiten om meer energie te steken in het ontwikkelen van alternatieve methoden om de roeken te verjagen.‘