Apeldoornse Courant 3 april 2003

Needse roeken mogelijk vergiftigd

van een onzer verslaggevers

3 APRIL 2003 - NEEDE - De gemeente Neede vermoedt dat er roeken worden vergiftigd. Bij de oude begraafplaats aan de Haaksbergseweg zijn gisteren zeven dode vogels ontdekt. Alles wijst erop, aldus een woordvoerder, dat de beschermde dieren gif binnen hebben gekregen. Daarom is de politie ingeschakeld.

Het is niet de eerste keer dat in Neede roeken worden vergiftigd. Pakweg vijf jaar geleden werden er ook al dertig vogels van de kolonie op de oude begraafplaats het slachtoffer van gif. De dader is nooit gevonden.

Gistermorgen kreeg de gemeente een telefoontje. Het viel mensen op dat er zomaar vogels uit de boom tuimelden. Ambtenaar P. Busschers van de gemeente nam een kijkje. Zijn eerste gedachte was: vergiftiging. 

‘Ik zag een aantal verschijnselen die vergelijkbaar waren met de vorige keer. De vogels zagen er zeer gezond uit, maar er kwam groen slijm uit de snavel. Persoonlijk twijfel ik dan ook niet over wat er aan de hand is.‘ De gemeente Neede heeft gisteren meteen de politie gewaarschuwd. Die heeft een roek voor onderzoek naar het ID-laboratorium in Lelystad gebracht. De uitslag zal nog wel even op zich laten wachten, weet Busschers uit ervaring. ‘Daarom heeft een plaatselijke dierenarts een dode roek opengesneden. Ook hij vond de oorzaak heel onlogisch. Er was geen enkel teken van ziekte. De maag bevatte maïsachtig materiaal.‘ De zaak wordt door iedereen uiterst serieus genomen. ‘Met het huidige sterke vermoeden is er voldoende reden om actie te ondernemen‘, zegt de woordvoerder.

Het is niet eenvoudig om de dader te achterhalen. De beschermde dieren worden buiten het kerkhof vergiftigd, denkt Busschers. ‘De roeken komen bij de begraafplaats om uit te rusten, maar ze eten er niet. Het is zelfs mogelijk dat ze buiten Neede zijn vergiftigd. Het is een achterbakse methode.‘ 

De vergiftiging komt op een moment dat de roeken volop in het nieuws zijn. De gemeente Neede stelt dat mensen in ‘psychische problemen‘ komen door de roeken en probeert er een oplossing voor te vinden. 

Neede houdt de situatie in de gaten. Busschers sluit niet uit dat het aantal dode vogels nog stijgt. De omgeving van de oude begraafplaats wordt niet afgesloten. ‘Daar is nog geen reden toe. Maar het zou wel kunnen, dat de dode vogels een gevaar opleveren voor bijvoorbeeld loslopende honden.‘