Brabants Dagblad 19 maart 2001

Ministerie verbiedt jacht op roeken

Van een verslaggever

GILZE EN RIJEN - De roeken krijgen dit jaar vrij baan in Gilze en Rijen. Het verzoek van de gemeente, om de beschermde vogelsoort te mogen verjagen, is door het Ministerie van Landbouw afgewezen. 

Met name Gilze was de afgelopen jaren een favoriete pleisterplaats voor de roeken. De overlast in de Kerkstraat en de Draaiboom werd zelfs zo groot, dat de volksgezondheid in gevaar kwam. 

Stembanden

Leraren van basisschool De Bolder moesten door de herrie van de roeken zo hard schreeuwen, dat ze last kregen van de stembanden. Bewoners in de Draaiboom klaagden over slapeloosheid vanwege het gekraai van de vogels. Een valkenier bracht keer op keer uitkomst. De aanwezigheid van de roofvogel zorgde ervoor dat de roeken elders een veilig heenkomen zochten. Het ministerie steekt nu een stokje voor deze praktijken. De gemeente krijgt geen toestemming, omdat het helemaal niet zeker is of de roeken dit jaar weer naar Gilze en Rijen komen, stelt de landelijke overheid. De gemeente heeft de vergunning op verzoek van de omwonenden aangevraagd. De roeken komen meestal eind maart, begin april naar Nederland. Het ministerie vermoedt dat de massale komst van de roeken naar Gilze en Rijen dit jaar zal uitblijven omdat de vogels jaren achtereen zijn verjaagd. In Waspik en 's-Gravenmoer zijn daarentegen eind januari al forse delegaties roeken gesignaleerd. Als er niet wordt ingegrepen, zullen de roeken tot juni in hun nestjes blijven zitten. Pas als de jonge roeken uitvliegen, verlaten de vogels hun stellingen, leert de ervaring.