Dagblad Rivierenland 21 april 2000

Tielse is roekenpoep meer dan zat

Marjon Beijer

Tiel - De bewoners van de Tielerwaardlaan in Tiel zijn blij als het regent. Dan is hun straat tenminste vogelpoepvrij. Dat zegt Cornelia van Eldijk (70), bewoonster van de straat. Al meer dan vijf jaar is de laan een grote roeken-kolonie rijk, die huist in een bosje populieren aan de overkant van de straat. De  vogelpopulatie neemt in een rap tempo toe en dat geldt ook voor de overlast.

,, Regelmatig heb ik het idee dat ik in een achterbuurt woon’’, zegt Cornelia van Eldijk (70). ,,De straat wit van de vogelpoep en bezaaid met takjes.’’ Zij en haar man Josef (76) wonen al 25 jaar aan de Tielerwaardlaan en zijn de smerige straat en de luide ‘kaka-roep’ van de beesten meer dan zat. Ze vinden dat er iets moet gebeuren.

De oplossing voor het probleem zien de meeste bewoners in het rooien van de bomen. Dat had allang gebeurd moeten zijn. ,,De gemeente zou de populieren deze winter kappen, maar ze staan er nog steeds’’, zegt Van Eldijk.

Voorlichter van de gemeente Tiel, E.Thie, bevestigt dat de gemeente van plan was de bomen deze winter te rooien. Niet om de bewoners tegemoet te komen in de roekenoverlast, maar omdat de populieren oud zijn. ,,De bomen staan te dicht op elkaar en hebben daarom dunne stammen en veel dood hout’’, aldus Thie.

Verder meldt ze dat de gemeente, in tegenstelling tot de bewoners van de Tielerwaardlaan, de roekenkolonie niet als een probleem ervaart. Er zijn weinig klachten van buurtbewoners binnengekomen. Maatregelen heeft de gemeente dan ook niet getroffen. ,,De bevuilde auto’s en ramen kunnen wij niet schoonmaken en de straat en stoep zijn niet het probleem.’’

Het is overigens ook niet zo makkelijk maatregelen te nemen. Vooral niet in het voorjaar, de broedperiode van de roek. Zodra er een ei ligt is de vogel beschermd en mag de gemeente niks doen. Alleen als de roeken een gevaar zijn voor de volksgezondheid krijgt de gemeente een vergunning van het ministerie van landbouw om de beesten te verjagen.

Het plan om de oude populieren te rooien leeft nog steeds in Tiel. Eind van dit jaar gaan de bomen alsnog tegen de vlakte. Maar niet allemaal. De voorste rij wordt gehalveerd en de achterste rijen vervangt de gemeente voor platanen, een minder aantrekkelijke boom voor roeken om hun nesten in te bouwen. Maar waar gaan de beesten zich dan huisvesten?

T. Dikker, uitvoerder van groene wetten bij de provincie Gelderland, zegt dat ‘verjaagde’ roeken naar het dichtsbijzijnde bosje vertrekken dat ze kunnen vinden. Waarschijnlijk de bomengroep langs de Burgemeester Schullstraat.

De reden voor de komst van de roeken naar de Tielerwaardlaan, was een storm die een gedeelte van de oude woonplaats had vernield. Daarnaast is het de vraag of de roeken na de kap de Tielerwaardlaan gaan verlaten. ,,Platanen zijn ook prima broedplaatsen voor de beesten. Als ze maar in kleine groepjes staan, daar gaat het om. Ze moeten een uitzicht over de omgeving hebben’’, vertelt Dikker. De gemeente Tiel zegt ‘het wel te zien’ waar de beesten na het rooien neerstrijken.

Familie van Eldijk hoopt echt dat ze van de beesten af zijn als het bosje is gekapt. Laatst verheugden ze zich al op één lid minder in de roekenfamilie. ,,We hebben een gewonde roek op de stoep laten liggen met in het achterhoofd het idee dat we er toch in omkomen. Niet veel later kwam de dierenambulance aangereden die het beest voorzichtig in een doosje deed met een dekentje eroverheen’’, vertelt Josef van Eldijk.

Ondanks de sores van de Tielerwaardlaanbewoners zijn er ook mensen die wel in hun nopjes zijn met de roeken. De Engelsen zijn juist blij met zo’n vogelpopulatie in de buurt. Volgens een Brits spreekwoord brengen roeken geluk. Dikker weet nog een goede eigenschap van de vogel te noemen: ,,Ze eten larven van de langpootmug en hier zijn landbouwers erg gelukkig mee.’’

Bericht afkomstig van:
http://www.dagbladrivierenland.nl