KunstKatern
Bijlage Drentse Courant / Groninger Dagblad
16 februari 2000

Roeken verjaagd door nep-arenden

Hoogeveen - De eerste resultaten van het inzetten van nep-arenden op de begraafplaats aan de zuiderweg in  Hoogeveen zijn hoopgevend. Roeken laten zich nog amper zien bij de bomen, waarin vorig jaar nog bijna 250 broedparen van deze beschermde kraaiensoort nestelden. "Roeken zijn slimme vogels. Dat ze zich nauwelijks meer hebben laten zien sinds vrijdag, toen de nep-zeearenden werden opgehangen in hun mobiele masten, wil nog niet zeggen dat het probleem onder controle is". zegt hoofd groenvoorzieningen van de gemeente Hoogeveen, E. Scheffers.
Volgends de ambtenaar is het bepaald niet zo dat de gemeente Hoogeveen alle roeken van de begraafplaats wil verdrijven. "Het is pas vanaf 1996 zo dat deze kolonie vogels steeds ernstiger overlast veroorzaakt. Voor dat jaar nestelden er altijd zo'n 35 broedparen. Dat aantal steeg opeens schrikbarend. In 1998 werden 196 nesten geteld en vorig jaar groeide dat zelfs uit tot bijna 250. Als we via het uitzetten van deze nep-zeearenden weer terug kunnen naar 35 nesten zijn wij dik tevreden".
De gigantische overlast, tot voor de Raad van State voerde de gemeente aan dat sommige omwonende zelfs letterlijk ziek van worden van het lawaai en de vele vogelpoep, bracht Hoogeveen ertoe een vergunning te vragen de nestelende roeken te mogen verwijderen.
Aangezien roeken beschermd zijn, staat de jachtwet niet toe dat ze verjaagd worden. Voorkomen dat deze vogels gaan nestelen is daarentegen wel geoorloofd. Voor de gemeente Hoogeveen is het inzetten van nep-zeearenden daarom de laatste strohalm.