Eindhovens Dagblad 28  januari 2000

Rechter: gemeente Deurne moet roeken onmiddellijk verjagen

DEURNE - De gemeente Deurne moet binnen twee dagen beginnen met het verjagen van de roekenkolonie in de Wiegershof. En over een maand moet het aantal roekennesten (56) tenminste gehalveerd zijn. Dat heeft de president van de arrondissementsrechtbank in Den Bosch gisteren bepaald in het kort geding dat een aantal bewoners van de Deurnese straat aangespannen had tegen de gemeente.
Bij eerdere (bestuursrechterlijke) procedures werd steeds gezegd dat de vogels niet verjaagd mogen worden omdat roeken een beschermde vogelsoort zijn. Alleen wanneer ze een gevaar vormen voor de openbare orde, bijvoorbeeld voor de luchtvaart, of de volksgezondheid bedreigen, dan mag dat wel. De rechter vindt dat dat laatste het geval is.
Omwonenden klagen al lang over de herrie die de vogels maken. Ze hebben slaap- en concentratiestoornissen, stress en hoofdpijn. Die problemen zijn vastgelegd in verklaringen van de GGD-Zuidoost-Brabant en van een huisarts. Daarmee is volgens de rechter voldoende aannemelijk gemaakt dat de volksgezondheid in het geding is. Dat een groot aantal andere wijkbewoners tegen het verjagen van de roekenkolonie is, vindt de rechter geen reden om de vogels te laten zitten. 'Gebleken is namelijk dat deze bewoners niet aan de Wiegershof, maar aan de Oude Liesselseweg wonen, waar zij slechts aan één kant van hun woningen geconfronteerd worden met de roeken', staat in het vonnis te lezen. Het verweer van de gemeente dat verjagen niet helpt omdat de roeken waarschijnlijk zullen terugkomen of elders overlast gaan veroorzaken, vond de rechter gisteren niet relevant.
Hoe de roeken verjaagd gaan worden, weet de gemeente nog niet. 'Misschien moeten we er een hoogwerker bij halen om de nesten uit de bomen te halen', aldus wethouder P. Maas. De gemeente beraadt zich op een mogelijk hoger beroep.

vrijdag 28 januari 2000

Bericht afkomstig van:
http://www.eindhovensdagblad.nl/nieuws/YI9823.html