Eindhovens Dagblad 29  januari 2000

Vogelliefhebbers geschrokken van vonnis rechter

'Als roeken verjaagd mogen worden, is het einde zoek'

DEURNE - 'Belachelijk. Absurd.' Andere woorden heeft Jeanne Melief uit Deurne niet voor de uitspraak van de arrondissementsbank in Den Bosch. 'Er zitten nog meer roekenkolonies in Deurne. Als die hier in Wiegershof verjaagd mag worden, is het einde zoek', vindt de vogelliefhebster.
Ze woont tegen het bos waar de roekenkolonie zit aan de Oude Liesselseweg. Samen met een aantal omwonenden neemt ze het op voor de roeken, terwijl sommige bewoners van de Wiegershof er alles aan doen om de beesten weg te krijgen.
En die laatste kunnen tevreden zijn. De rechter oordeelde donderdag dat de gemeente Deurne binnen twee dagen moet beginnen met het verjagen van de roekenkolonie in de Wiegershof. En over een maand moet het aantal roekennesten (56) tenminste gehalveerd zijn. Het groepje bewoners van de Wiegershof dat al tijden klaagt over de (geluids)overlast die de vogelkolonie volgens hen veroorzaakt, had volgens de president van de Bossche rechtbank voldoende aangetoond dat de volksgezondheid in het geding is. Slaap- en concentratiestoornissen, hoofdpijn en stress zouden sommigen van hen hebben als gevolg van de roekenoverlast.
'Er zijn misschien best mensen die soms 'last' hebben van de roeken. Maar dit kunnen ze niet toestaan. In alle eerdere procedures is gezegd dat de vogels met rust gelaten moeten worden. Ik kon ook niet geloven toen ik het vanmorgen in de krant las dat een rechter nu toch anders geoordeeld heeft. We wisten niet eens iets af van dat kort geding en hebben geen weerwoord kunnen geven', aldus Melief.
'Zo snel mogelijk, het liefst vanavond of morgen nog, zal ik proberen met een aantal omwonenden en een juridisch adviseur te overleggen en te bekijken of er nog mogelijkheden zijn om hiertegen (juridische) stappen te ondernemen.'
Daarnaast denkt ze dat het verjagen van de roeken verspilde tijd en energie is. 'In februari, maart beginnen ze weer te nestelen en dan komen ze toch weer naar hun oude vertrouwde stek.'

zaterdag 29 januari 2000

Bericht afkomstig van:
http://www.eindhovensdagblad.nl/nieuws/YJ2202.html