Eindhovens Dagblad 17 februari 2000

Vogelbescherming doet aangifte van uitstoten roekennesten

DEURNE - De Vogelbescherming Nederland heeft bij de Deurnese politie aangifte gedaan van het illegaal uitstoten van roekennesten. De melding heeft betrekking op het verwijderen van 32 nog onbewoonde nesten uit de bomen achter museum De Wieger door de gemeente. Dat gebeurde op last van de arrondissementsrechtbank in Den Bosch...

De gemeente gaf weliswaar uitvoering aan het bevel van de rechter, maar toch was de actie onrechtmatig, is de Vogelbescherming van mening. We hebben bij verschillende juristen geïnformeerd en allen zijn van mening dat ook voor het uitstoten van deze nesten een vergunning in het kader van de jachtwet nodig was", aldus T. Voets van de Vogelbescherming.Wethouder P. Maas (openbare werken) van de gemeente Deurne heeft eerder ook al gezegd dat het niet helemaal duidelijk is of een vergunning nodig was. Hij gaat er vooralsnog van uit dat het vonnis van de rechter gewoon uitgevoerd moest worden. De roekennesten zijn twee weken geleden met behulp van een hoogwerker verwijderd. Daarnaast zijn maatregelen getroffen om te voorkomen dat de vogels toch gaan nestelen op hun oude stek in de Wiegershof. Zo zijn roofvogelvliegers opgehangen en is een valkenier in de arm genomen.

Weg

De nesten zijn weg. Maar met de aangifte willen we voorkomen dat straks nog meer activiteiten ondernomen worden om de vogels te verjagen", legt Voets uit. De gemeente heeft inmiddels hoger beroep aangetekend tegen het vonnis. Tijdens de behandeling moet een aantal zaken juridisch goed uitgelegd worden. De politie speelt de melding door naar de officier van justitie. Die moet uiteindelijk duidelijkheid verschaffen. Dat zal waarschijnlijk enige weken in beslag nemen.

donderdag 17 februari 2000

Bericht afkomstig van:
http://www.eindhovensdagblad.nl/