Artikel uit Eindhovens Dagblad 11-05-2001

Nestelende roeken verstoren rust in Mariahout

In de toppen van de bomen rondom het openluchttheater in Mariahout is het op dit moment een drukte van belang. Tientallen roeken zijn daar neergestreken om er hun nesten te bouwen en de vogels vliegen constant af en aan. 

Hoewel dat een prachtig plaatje oplevert, zijn de bewoners van Mariahout niet echt gelukkig met hun nieuwe 'dorpsgenoten'. Want zodra het licht wordt, beginnen de vogels met hun werk en dat geeft een kabaal van jewelste, waardoor de omwonenden wel erg vroeg wakker worden. Het publiek is ook bang dat de roeken de voorstellingen in het openluchttheater zullen verstoren, niet alleen door hun gekwetter, maar ook door de vogelpoep die naar beneden valt. 
Niemand weet wat er aan gedaan moet worden. De roek is namelijk een beschermde vogel die met rust gelaten moet worden. En dan is er nog een probleempje: jonge roeken die hier de komende weken geboren worden, hebben de gewoonte om volgend jaar weer op hetzelfde nest terug te keren. De kans is dus groot dat de vogelpopulatie volgend jaar nog veel groter zal zijn.