Artikel uit Gelderlander 27 april 2002

Vrijstelling jacht op roeken is omstreden wet

Door PIM VAN DER BEEK

ELST/BEMMEL - "De roek gaat er op achteruit", zegt Louis Dolmans, voorzitter van vogelclub Bemmel. Dolmans hekelt de plannen van de provincie om de jacht op de beschermde vogelsoort vrij te stellen. Hij is verbaasd dat de vogelsoort op landelijk niveau wordt beschermd terwijl de provincie vrijstelling zou geven.

Nu moeten fruittelers die last hebben van het gevogelte eerst een ontheffing aanvragen. De teler moet aantonen dat de veroorzaakte schade op geen enkele andere manier (zoals verjagen door geluidssignalen) te bestrijden is. Pas daarna wordt gekozen om het jachtgeweer in te zetten. De tijdsduur (ongeveer één maand) brengt vaak extra schade met zich mee. In de nieuwe situatie kunnen telers sneller tegen de schade aan de gewassen optreden.

Ondanks de hevige tegenstand uit de hoek van natuurorganisaties vindt de provincie de vrijstelling van de jacht op roeken noodzakelijk.

De vrijstelling geldt alleen voor boeren met een jachtakte of jagers die in opdracht van de fruitboeren handelen.

"Over het algemeen wordt aangenomen dat de dieren belangrijke schade kunnen veroorzaken", staat te lezen in één van de nota's over het wetsvoorstel. Provincie-ambtenaar J. Cronau is het daarmee eens. "In fruitconcentratiegebied de Betuwe staan we qua gewassenschade door vogels met stip op nummer één."

Van Schaik van de Nederlandse Fruitteelt Organisatie NFO beweert dat de schade per hectare grond tot in de honderden euro's kan lopen.

Louis Dolmans denkt dat veel boeren het schadebedrag overdrijven. In vergelijking met de opbrengst valt volgens hem de schade mee. "Het probleem is echt niet zo groot als men denkt. Volgens mij heeft het meer te maken met vroeger. Toen waren er nog échte plagen maar dat is nu veel minder. Van roeken hebben mensen vaak het beeld dat ze allesvernietigend zijn. In boerengezinnen wordt die gedachte van generatie op generatie overgebracht maar ik denk dat het meer een mythe is. Als boer hoef je niet als een gek te schieten als je roeken op je land ziet. Ik denk dat de provincie zich heeft laten leiden door die heersende gedachte", spreekt Dolmans. 

De vogelaar noemt het overheidsbeleid hypocriet. "De politiek spreekt landelijk over de intrinsieke waarde van vogelsoorten terwijl op provinciaal niveau toestemming wordt gegeven om de dieren af te schieten, wat is dat nou voor beleid?", vraagt hij zich af. "Neem nou tropisch hardhout. Politici zijn er altijd goed in om met een beschuldigende vinger naar het buitenland te wijzen. Maar laat ze maar eens goed naar de binnenlandse politiek kijken. De wetgeving van de vogelbescherming rammelt aan alle kanten. In de oude situatie werd de roek zelfs beter beschermd. Met de nieuwe regels is niet eens meer een ontheffing nodig. Dat noemen ze dan de nieuwe flora en fauna beschermingswet."