Leeuwarder Courant 31 augustus 2000

Weststellingwerf wil roeken verjagen


WOLVEGA - De gemeente Weststellingwerf wil af van de kolonie roeken die Wolvega nu al enkele jaren teistert. De vogels verblijven in de bomen op de Algemene Begraafplaats en in park De Nieuwe Aanleg. Vooral in het voorjaar is het er wit van de uitwerpselen. De gemeente hoopt dat de provincie en het ministerie van landbouw toestemming geven om de beschermde vogelsoort te verjagen.

In deze tijd keren de roeken 's avonds tegen de schemering terug op hun nesten. Volgens omwonenden. onder wie burgemeester Remco Heite. ziet de lucht boven Wolvega dan helemaal zwart. ..je waant je in de Hitchcockfilm Birds". aldus Heite. "Het neerstrijken gaat gepaard met een enorm gekrijs."
Omdat de vogels beschermd zijn, mogen hun eieren niet worden vernederd. Ook is het niet toegestaan lege nesten te laten doorspuiten, zodat de dieren een andere plek gaan zoeken. De gemeente dringt nu echter toch op een dergelijke maatregel aan.
"Het kan zo niet langer. Met name de jaarlijkse dode herdenking is een aanfluiting als de hele boel daar onder de uitwerpselen zit". zegt Heite. Weststellingwerf hoopt voor het komende broedseizoen te mogen ingrijpen.