Nieuwsblad van het Noorden 3 april 2000

Nepvogels Hoogeveen verjagen roeken niet

Gemeente gaat opnieuw met betrokkenen om de tafel.

Hoogeveen - De nep-zeearenden die de gemeente Hoogeveen op en rond de begraafplaats aan, de Zuiderweg heeft laten aanbrengen, doen hun werk niet. De plastic roofvogels, die aan een mast van 22 meter hangen, zijn bedoeld om de plaatselijke roekenkolonie de stuipen op het lijf te jagen. Hoewel de methode elders goed voldoet, worden de Hoogeveense roeken er niet warm of koud van.

    Dit betekent dat de overlast voor omwonenden, die de vogels in de vorm van poep en gekrijs veroorzaken, niet tot het verleden behoort. Daarmee is een zoveelste poging om de roeken te verjagen mislukt. Op korte termijn kan de gemeente geen nieuwe initiatieven ontplooien. Het broedseizoen staat voor de deur. Dan moeten alle vogels met rust worden gelaten, zeker een beschermde soort als de roek.
    Een woordvoerder van de gemeente zou ook zo één, twee, drie niet meer weten wat er nog tegen de vogels kan worden gedaan. Dat de zeearendmethode volledig is mislukt, probeert hij met de nodige voorzichtigheid te omzeilen: "We hebben het idee dat er iets minder roeken zijn dan in voorgaande jaren, maar officiele tellingen moet dit nog uitwijzen." Om er vervolgens toch maar aan toe te voegen: "Het resultaat is inderdaad minder dan verwacht."
    Hij erkent dat het probleem nog steeds niet uit de wereld is. "Komende zomer gaan we nog eens met alle betrokkenen om tafel. Niet alleen het bedrijf dat ons de zeearenden heeft geleverd, is daarbij aanwezig, ook anderen die in de afgelopen periode verjaag-ideeën hebben aangedragen. Die reacties hebben we overigens te danken aan de publiciteit die het roekenprobleem ons heeft opgeleverd."
    Waarom de zeearenden-methode niet werkt in Hoogeveen, is de woordvoerder een raadsel: "Elders werkt het wel. De arenden, die op vliegers zijn aangebracht, hebben daar een verjagend effect. Kennelijk zijn onze vogels gewend geraakt aan de plastic roofvogels. Ze zijn er in elk geval niet erg van onder de indruk."
    Als het gaat om het verjagen van de roeken heeft ' de gemeente Hoogeveen - net als zo veel andere plaatsen - al een lange lijdensweg afgelegd. Alle middelen die werden aangedragen, bleken verboden. Uiteindelijk bleef de nep-roofvogel als enig wettelijk toegestaan verjaaginstrument over.