De Stentor 30 oktober 2004

Pijl en boog en hoogwerkers ingezet bij verhuisoperatie van roeken

van een onzer verslaggevers

30 OKTOBER 2004 - DE WOLDEN - Hoe verhuis je roekenkolonies die voor veel overlast zorgen? Een verhuiswagen is te simpel gedacht, maar pijl en boog en hoogwerkers worden in Zuidwest - Drenthe beproefde middelen om roekennesten uit bomen te schieten of te verhuizen naar plekken buiten dorp en stad.

In Dwingeloo in de gemeente De Wolden worden hoogwerkers ingezet om tientallen nesten op de Brink te verplaatsen naar een dunbevolkte locatie bij de havezathe Oldengaerde. De roeken produceren zoveel kabaal dat de horeca aan de Brink grote overlast ondervindt. Hotelgasten kunnen er niet van slapen. 

In het Reestdal, in de gemeente De Wolden, treedt de boogschietvereniging De Vrijheid uit Zuidlaren aan om met in doeken gewikkelde pijlpunten de nesten uit de bomen te ‘duwen‘. Het gaat om plekken die voor een hoogwerker onbereikbaar zijn. Als de proef succes heeft, worden pijl en boog vaker gehanteerd. 

Het idee is ontsproten aan het brein van gedragsbioloog Diederik van Liere. ‘We willen de roeken niet alleen verjagen‘‘, benadrukt Van Liere. ‘De grote uitdaging is de roeken naar die plekken te lokken waar wij ze willen hebben‘. Leonora Timmerman verwelkomt de boogschieters binnenkort met open armen. Haar afgelegen boerderij in het Reestdal wordt omzoomd door eikensingels waarin de roeken elk voorjaar honderdvijftig nesten fabriceren. ‘Wij worden stapelgek van het lawaai en de stront. Er vallen ook veel jonge roekjes dood op de grond. Die moet je dan weer opruimen‘.