Artikel uit Tubantia 12-04-2001

Roekenoverlast weer terug na ‘jachtverbod’

HAAKSBERGEN - Ze waren helemaal verdwenen. In de kern van Haaksbergen was geen roek meer te bekennen. Tot 23 maart. Toen werd in verband met de mkz-crisis een jachtverbod afgekondigd. Dat betekende dat ook in Haaksbergen de roeken niet meer mochten worden ‘verontrust’. Geen lichtkogel om te voorkomen dat de beschermde vogels zich zouden nestelen op diverse plaatsen in de kern mocht meer de lucht in.

Sinds die tijd kreeg de gemeente zo’n tien meldingen over roekenoverlast. Vooral de bomen aan de Holthuizerstraat werden favoriet bij de vogels. Ook aan de Hengelosestraat keerden de vogels terug. Daar vond de gemeente vijftien nieuwe nesten. Aan het Dievelaarslaantje, waar ook al geruime tijd geen roek meer was gezien, bouwden de roeken een paar nesten. 

Tijd om aan de bel te trekken, vond gemeentevoorlichter D. Sengers. En dat wierp zijn vruchten af. In overleg met de Rijksdienst voor Vee en Vlees (RVV) mag de gemeente sinds deze week de roeken weer verjagen. Binnen de bebouwde kom mogen de lichtkogels de lucht in en zullen de vogels hun nesten ‘verplaatsen’ naar het buitengebied, waar niemand last van ze heeft. De achterliggende periode is in ieder geval voor één ding goed geweest. De gemeente kan nu met zekerheid zeggen dat de vogels nog geruime tijd moeten worden verontrust. De gemeente is al 3 jaar bezig de vogels uit de kern te verjagen en kennelijk is dat nog niet voldoende om de roeken definitief te weren. Het plan was om de vogels het leven vijf jaar lang lastig te maken. Dat betekent dat over twee jaar de zaak opnieuw wordt bekeken.