Tubantia - 1 februari 2002

Roeken worden weer verontrust

HAAKSBERGEN - De gemeente haalt de alarmpistolen weer uit de kast om deze vanaf maandag weer in te zetten tegen de roeken. Voordat de vogels zich in Haaksbergen gaan nestelen, wil de gemeente de roeken weer verontrusten. De vogels veroorzaken ieder jaar in de bebouwde kom overlast. De roekenoverlast in Haaksbergen bestaat al een aantal jaren. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft destijds besloten om de vogels, voordat ze zich gaan nestelen, te verjagen door middel van knallen. De roeken mogen niet worden afgeschoten, omdat het een beschermde vogelsoort is.
Het verjagen gebeurt ieder jaar in februari, maart en april. Elke keer op de plekken, waar de vogels zich willen nestelen. De locaties waar wordt ‘geschoten’ zijn: Holthuizerstraat (busbaan), Hengelosestraat (Raabos), Scholtenhagenweg (bij Voetbalvereniging Haaksbergen) en het Dievelaarslaantje. Afhankelijk van de situatie wordt ook aan de Aert van Nesstraat, de Van Limborghstraat en de Grintenbosweg geknald.
Het ‘verontrusten’ gebeurt tot 30 april op wisselende tijden om te voorkomen dat de vogels er aan wennen. In principe vallen de schoten van 7.00 tot 8.00 en 17.00 tot 18.00 uur.