(De Twentsche Courant Tubantia 28 mei 2002)
Vogels terug in Neede

Buren zijn gekrijs van roeken spuugzat

NEEDE - Alsof ze nooit zijn weg geweest. Voor buurtbewoners van de oude begraafplaats aan de Haaksbergseweg herleven ‘oude tijden’. De roeken zijn massaal teruggekeerd en zorgen voor minstens net zoveel overlast als in 1996, aldus de buren. Ze hopen dat de gemeente Neede actie onderneemt.

Een paar jaar was het rustig, zeggen J. Bodt, P. Kluivers en J. Kurz. ‘Het is weer net zo erg als in 1996’, verzucht J. Bodt. Buurtbewoner Kluivers en buurvrouw J. Kurz kunnen het beamen. 

Jarenlang waren de roeken een heet hangijzer in Neede. De vogels nestelden zich massaal in de bomen rond de oude begraafplaats. In 1996 kwam de gemeente de buurtbewoners, die het gekrijs en de vogelpoep al lang zat waren, tegemoet. De roeken zouden met lawaai, onder meer door te knallen met een alarmpistool, worden verjaagd. Omdat de vogels beschermd zijn, was dat de enige mogelijkheid. 

Het knallen had resultaat. Echter dit jaar is het weer mis. Wethouder G. Luttikhold verklaart: ‘We mogen niet meer knallen. Vorig jaar kregen we van de officier van justitie te horen dat we ons aan de regels moeten houden.’ Luttikhold bevestigt het verhaal dat er veel meer roeken zijn neergestreken. 

Een aantal bewoners aan de Prinses Marijkestraat en omliggende straten, is het zat. ‘Je hoort al vanaf vijf uur ‘s morgens de hele dag door gekrijs. We zijn daarom met Pinksteren gewoon weggegaan’, zegt Bodt. 

Uit ervaring weten de buren dat ze tot eind juni last houden. Daarom kiezen ze voor een vroege vakantie. Volgens Luttikhold rest Neede niets anders dan bijvoorbeeld samen met Eibergen en Lochem, waar ook veel roeken vertoeven, een rapport te maken over de overlast. Dit roekenplan moet de provincie ervan overtuigen dat maatregelen nodig blijven.