(Bron : De Twentsche Courant Tubantia)

'Provincie moet iets doen aan roeken binnen bebouwde kom'

Haaksbergen - Nu 'lastige' roeken in het buitengebeid onder bepaalde omstandigheden doodgeschoten mogen worden, wil de gemeente Haaksbergen de provincie vragen de oprukkende kolonies roeken binnen de bebouwde kom weer te mogen verjagen. 

De gemeente legt binnenkort een verzoek bij de provincie neer om binnen de bebouwde kom roeken te mogen verjagen. In Haaksbergen was het enige tijd gebruikelijk om op vijf lokaties binnen de bebouwde kom lichtkogels in de lucht te schieten om de beschermde vogels te 'verontrusten'. Dat gebeurde onder meer bij het Raabos, de Oude Enschedeseweg, het Dievelaarslaantje, bij Scholtenhagen en bij de busbaan aan de Holthuizerstraat. De vogels werden er verjaagd om te voorkomen dat ze gingen nestelen. Jonge roeken hebben de gewoonte telkens weer terug te keren naar de geboortegrond. En zo werd de kolonie vogels binnen de bebouwde kom steeds groter. Vorig jaar werd echter de Flora en Fauna-wet aangescherpt en haalde een streep door het schieten met een alarmpistool. Bij de gemeente komen nog steeds veel klachten binnen van mensen, die enorme hinder van de vogels ondervinden. Niet alleen boeren, maar ook andere Haaksbergenaren begrijpen niet waarom de roek beschermd is. 

De gemeente kan daar weinig invloed op uitoefenen. "Er is al jaren een discussie. De wet schrijft nu eenmaal de regels voor en daar hebben we ons als gemeente aan te houden. Het besluit van de provincie om onder strikte voorwaarden roeken in het buitengebied te doden is al soepeler dan voorheen", aldus de gemeente. 

Sinds eind vorig jaar geeft de provincie onder bepaalde omstandigheden toestemming roeken in het buitengebied dood te schieten. Dat mogen alleen leden van wildbeheer doen. Als een benadeelde het verband kan aantonen tussen geleden schade en een kolonie roeken, mogen er maximaal vijf vogels per dag worden gedood.