(De Twentsche Courant Tubantia 17 september 2003)

Krijsende roeken zorgen voor overlast in openluchttheater

LOSSER - Krijsende roeken zorgen voor overlast tijdens voorstellingen in het openluchttheater Brilmansdennen. Komende vrijdag moet de operette Der Vogelhändler het opnemen tegen de zwarte plaaggeesten. Bij de gemeente zijn de problemen bekend, maar er worden nog geen maatregelen overwogen. 

Roeken; in de gemeente Losser en met name in het kerkdorp Overdinkel weten ze er alles van. Geruime tijd terroriseerden de beesten het Kerkenbos in Overdinkel. De buurtbewoners werden er helemaal gek van. Met voetzoekers en gillende keukenmeiden werd de roekenkolonie, bestaande uit zo’n 500 paartjes, verjaagd. 

Het gevolg was dat de roeken zich elders in de gemeente Losser binnen een straal van tien kilometer in zo’n dertig nieuwe kleinere kolonies hebben verzameld. Ook vlakbij het prachtig opgeknapte openluchttheater Brilmansdennen zit nu zo’n kolonie. Vooral bij muziekvoorstellingen is het voortdurende gekrijs van de dieren verschrikkelijk irritant. Dat weet ook Evert de Vries, die als regisseur de voorstelling ‘Die Geschichte von Lili Marleen’ voorbereidt. Volgende week woensdag is de première. 

‘We repeteren natuurlijk de laatste tijd zeer regelmatig in het theater Brilmansdennen. Die roeken vormen een ernstig probleem. Totdat het donker wordt verzamelen de dieren zich zo ongeveer boven de Bühne en ze gaan daarbij geweldig tekeer. Het stoort enorm, de musici hebben er echt hinder van en ik kan me voorstellen dat het ook voor het publiek niet prettig is,’ zegt De Vries. Bij de gemeente is men op de hoogte van het feit dat er roeken vliegen rond Brilmansdennen, maar roekenkenner Sipke Dijkstra, die ook betrokken was bij het verjagen van de vogels in Overdinkel, heeft nog geen signalen gekregen dat de overlast onaanvaardbare vormen aanneemt. 

Voorlopig is de gemeente dan ook niet van plan actie te ondernemen. ‘Het blijft een lastig probleem,’ erkent Dijkstra, ‘het is niet zo makkelijk op te lossen. Verjaag je de roeken hier, dan duiken ze elders weer op, zodat je het probleem alleen verplaatst.’ Dijkstra wijst op de nieuwe wetgeving en de vogelbescherming. Het is duidelijk geen kwestie even wat jagers opbellen en het probleem met de buks oplossen. Hoewel, de nieuwe wet biedt de mogelijkheid om met een ontheffing (af te geven door de provincie) de lastposten af te schieten. ‘Maar daar zijn we helemaal niet op uit,’ aldus Dijkstra.