(De Twentsche Courant Tubantia 10 augustus 2004)

Veel plannen, weinig actie

Sinds bewoners in maart 2003 voor het eerst melding maakten van het roekenprobleem, lanceerde wethouder P. Meijlis allerlei creatieve oplossingen. 

Die bleken vervolgens zonder uitzondering onhaalbaar, omdat ze telkens gebaseerd waren op hetzelfde idee: het verjagen van de roeken. Dat is nu eenmaal verboden. Om die reden kondigde de provincie Gelderland anderhalf jaar geleden al aan, in samenwerking met het ministerie van Landbouw te gaan werken aan een breed roekenbeheersplan. Het is dan ook onduidelijk waarom wethouder Meijlis pas nu erkent dat de roeken niet verjaagd kunnen worden en dat er gewacht dient te worden op een beleidsplan van het Rijk. In de tussenliggende periode probeerde Meijlis onder meer: 

Ratels en ander lawaai. Volgens Meijlis zou gedeputeerde Boxem er geen probleem mee hebben. Provincieambtenaren maakten echter duidelijk dat dit tegen de Flora- en Faunawet is. 

Een valkenier die zijn valk rond de bomen laat vliegen waar de roeken huizen. Het is onduidelijk of er ooit een valkenier is geweest, en of dat resultaat heeft gehad. 

Het verjagen naar het buitengebied om ze daar vervolgens af te schieten. Maar verjagen mag niet. 

Met hulp van een valkenier verjagen naar een bosje in het buitengebied. Maar de kans op succes was minimaal, waarschuwde een begeleidend rapport. Een conclusie die Meijlis om onduidelijke redenen pas maanden later onderschreef.